КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ

СОФИЙСКИ СОЛИСТИ

Logo

КОНЦЕРТИ

16 Септември 2023
11:00

ОКИ "Красно село"
София

А. Корели - Сарабанда, Жига и Бадинери
Й. С. Бах - Фантазия и Фуга в сол минор, BWV 542
В. А. Моцарт - Presto из “Дивертименто” в Ре мажор, К.136
Л. Бокерини - Менует из “Нощна музика от улиците на Мадрид”, Квинтет Op.30, N.6
П. И. Чайковски - Валс из “Серенада за струнен оркестър”, До мажор, оп.48
Б. Бритън - Ария Италиана из “Вариации върху тема от Франк Бридж”
Я. Акутагауа - Presto из “Триптих за струнен оркестър”

18 Септември 2023
19:00

Худ. галерия Христо Цокев
Габрово

К. Кюркчийски - Адажио за струнен оркестър
Е. Елгар - Серенада струнен оркестър
Б. Бритън - "Лакриме" за виола и струнни
А. Шьонберг - "Просветлена нощ", оп. 4

солист :
Огнян Константинов - виола

27 Септември 2023
19:00

Зала България
София

А. Пярт - "Fratres" за струнен оркестър и ударни
П. Хиндемит - Камерна музика №1, оп. 24
П. И. Чайковски - Струнен секстет "Спомен от Флоренция", oп.70

18 Октомври 2023
19:00

Зала България
София

Й. С. Бах - Концерт за пиано и оркестър №5 във фа минор, BWV 1056
Л. Бокерини - Концерт за виолончело и оркестър №9 в си бемол мажор
А. Вивалди - "Годишните времена"

солисти :
Лео Гергов - пиано
Рей Гергов - виолончело
Кай Гергов - цигулка

15 Ноември 2023
19:00

Зала България
София

К. Кюркчийски - Адажио за струнен оркестър
В. Ангелова - Сюита “Антични Легенди: Мистерията на древноезичните танци”
Л. Пипков - Концерт за кларинет и камерен оркестър

солист :
Кирил Пенчев - кларинет

13 Декември 2023
19:00

Зала България
София

А. Салиери - Концерт за флейта, обой и оркестър в до мажор
Б. Барток - Струнен квартет №4
Г. Холст - Концертна фуга, оп. 40

солисти :
Кремена Ачева - флейта
Вълчан Вълчанов - обой

ОРКЕСТЪРЪТ

The Orchestra

 

Първата репетиция на знаменития ансамбъл е през м. ноември 1961 г., а пет месеца по-късно с огромен успех е изнесен и първият концерт на музикантите в зала „България”, ръководени от младия тогава Михаил Ангелов. Следващите концерти са дирижирани от Добрин Петков, Константин Илиев и, разбира се, Васил Казанджиев, който ръководи състава 16 години. В последвалите години ансамбълът, който първоначално се нарича “Софийски камерен оркестър”, а по-късно е назован от своите основатели “Софийски солисти”, натрупва все повече опит и популярност, започва да пътува по света и записва за известни грамофонни фирми разнообразен репертоар. От 1978 ансамбълът е под ръководството на Емил Табаков, от 1988 г. насам камерният ансамбъл “Софийски солисти” е ръководен неизменно от Пламен Джуров.
“Софийски солисти” са своеобразна лаборатория за изпълнения и пропаганда на съвременна българска и чуждестранна музика. Ансамбълът многократно прави интегрални изпълнения и записи на произведения от Бах, Моцарт, Барток, Веберн, Шостакович, Бритън и др. В същото време за него са написани и много български произведения на автори като Панчо Владигеров, Марин Големинов, Лазар Николов, Константин Илиев, Васил Казанджиев, Александър Райчев, Емил Табаков и др. От 2009 г. по инициатива на „Софийски солисти” се провежда ежегоден международен конкурс по композиция. В неговите издания досега са участвали над 240 композитори от повече от 45 страни. Записите на „Софийски солисти” в над 60 грамофонни плочи и над 30 компактдиска се продават главно зад граница, а в България остават стотици записи във фонда на БНР и БНТ. Активна е дейността на „солистите” в работата с млади музиканти и провеждането на образователни концерти.
Изкуството на “Солистите” е познато зад граница, те радушно са посрещани и ценени в Европа, САЩ, Канада и Япония. В историята им има поредица турнета, в които музикантите за два месеца са изнесли около 40 концерта пред над 30000 слушатели. Има и околосветско турне – от Париж през САЩ и Канада, през Хаваите, Русия и обратно в София. Но, където и да са по света, те винаги се завръщат в родината, при своята българска публика. „Софийски солисти” са носители на всички български награди и няколко международни отличия.

 

МУЗИКАНТИ

ПЪРВА ЦИГУЛКА

Yordan Dimitrov

Йордан Димитров

Концертмайстор

Emil Boshev

Емил Бошев

Първа цигулка

Jetchko Petkov

Жечко Петков

Първа цигулка

Evgeny Nikolov

Евгени Николов

Първа цигулка

ВТОРА ЦИГУЛКА

Stoimen Peev

Стоимен Пеев

Водач Втора цигулка

Nikola Nikolov

Никола Николов

Втора цигулка

Momchil Enchev

Орлин Цветанов

Втора цигулка

Orlin Tzvetanov

Ивайло Данаилов

Втора цигулка

VIOLA

Ognyan Konstantinov

Огнян Константинов

Водач Виола

Kiril Hristov

Виктор Мицев

Виола

Todor Mitrov

Тодор Митров

Виола

Виолончело и Контрабас

Dimitar Tenchev

Димитър Тенчев

Водач Виолончело

Todor Georgiev

Борис Радилов

Виолончело

Tzvetomir Lazarov

Цветомир Лазаров

Контрабас

ДИРИГЕНТ

Conductor

 

КОНСТАНТИН ДОБРОЙКОВ е главен диригент и художествен ръководител на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ от 2022г. В периода 2013–2022г. е диригент и част от ръководния екип на Държавна Опера-Пловдив. Той е и диригент на Sofia Record Factory от 2016г. насам, a през 2021г. получава номинация за „Грами“ като диригент на един от издадените албуми на компанията. През 2018г. Константин Добройков дебютира със Софийска филхармония, а от 2016г. насам е регулярен гост-диригент в Симфоничния оркестър на Българското Национално Радио. През 2014г. започва близка колаборация с Държавна Филхармония-Кошице, Словакия, където дирижира многобройни концерти в няколко поредни сезона. Константин Добройков работи и с Радио-Симфоничния Оркестър на Словакия, Братислава, както и с водещия камерен ансамбъл на Словакия “Синфониета Братислава”. От 2011г. до 2013г. той е асистент-диригент на Boston Civic Symphony Orchestra, Бостън, САЩ.

Роден в семейство на музиканти, Константин Добройков започва музикалното си образование на шестгодишна възраст в НУМТИ “Добрин Петков”, Пловдив, където от 2021г. е и диригент на симфоничния оркестър. След дипломирането си в Idyllwild Arts Academy през 2003г., учи ударни инструменти и оркестрово дирижиране в Oberlin Conservatory of Music. През 2010г. получава магистърска степен със специалност оркестрово дирижиране от University of North Carolina: School of the Arts. Следващите три години прекарва в обучение за докторската си степен по оркестрово дирижиране в Boston University. През 2018г. Константин Добройков специализира в майсторски клас на знаменития диригент Даниеле Гати.

МЕДИЯ

КОНТАКТИ